Na onze prachtige reis door Marokko zwerven wij rustig verder door Spanje en het plan is via Portugal naar het noorden te rijden. Ook moeten wij het Marokkaanse zand en stof op en in onze camper wegspoelen. Wakker geworden op een camperplaats even buiten Casares besluiten wij een wandeling naar het dorp te maken. Nu is dat er gelijk één van pittige hoogteverschillen want Casares is één van de pueblos blancos in Andalusië. De bewoners van deze naar Moorse stijl witgekalkt dorpen woonden liever op de top van een berg in een versterkte omgeving dan in de vlakte waar men makkelijker aangevallen kon worden. Dus wandelen wij eerst naar beneden niet óver maar langs de middeleeuwse brug van La Albarrá om dan weer naar boven te klimmen en door het witte dorp via allerlei trappen op het hoogste punt uit te komen. Hier bevinden zich ook de resten van de middeleeuwse vesting en de begraafplaats met mooie uitzichtpunten. Deze streek is al heel lang bewoond er zijn resten gevonden van bewoning van zo’n 200.000 jaar geleden en aan het einde van de bronstijd hebben de bewoners kennisgemaakt met de Feniciërs die hier aan wal kwamen. De Feniciërs zijn hier wel 800 jaar gebleven en hebben veel invloed gehad op het ontstaan van de Iberische cultuur. Na hen hebben de Carthagers, de Romeinen, de Moren en de Christenen hier hun macht laten gelden. De naam van Casares zou een afgeleide zijn van het Arabische Al Q’sar wat wij na onze reis in Marokko kunnen begrijpen omdat wij daar heel vaak een Ksar hebben bezocht. Na een terrasje en een broodje vangen we de terugtocht aan.
De volgende dag rijden wij een prachtige route door de streek van deze pueblos blancos om via Ronda, de meest bekende van deze witte stadjes, richting camping Dos Alamos (Sitecode: 29510) te gaan alwaar wij onze drone hebben achtergelaten. Als wij aankomen herkent Alies, de eigenaresse ons meteen en pakt gelijk onze drone en wij de fles wijn om haar te bedanken voor de goede zorgen. Helaas regent en onweert het dus maken wij geen gebruik van het zwembad. Wel is het goed weer om de binnenzijde van de camper eens rigoreus schoon te maken. Dus de volgende dag houden wij een grondige schoonmaak om zand te verwijderen uit allerlei richeltjes en hoekjes en besluiten deze dag met luieren en lezen. Twee maanden geleden was het hier nog groen maar na de droogte die Spanje heeft gehad kleuren de landerijen al aardig geel wat wel een mooi uitzicht geeft.
Vandaag weer de route langs Ronda, ach het blijft mooi maar nu op weg naar Sevilla. Het begin van de rit nog veel bergwegen en olijfboomgaarden maar rond Sevilla is het vlakker met meer zonnebloem- en graanvelden. De koelkast is inmiddels helemaal leeg dus ook even langs een supermercado om dan te eindigen op Puerto Gelves (Sitecode: 10222) een jachthaven net even buiten Sevilla, waar we nog lekker buiten kunnen zitten maar waar het ’s avonds weer begint te spetteren. Wij hebben een fietstour afgesproken maar wederom blijkt de achterband van Marcel leeg te lopen dus de plakspullen maar weer tevoorschijn gehaald. De volgende dag vroeg op de fiets naar Bajabikes in Sevilla en met gids heerlijk Sevilla verkend, het was absoluut niet zo spectaculair als in Marrakech maar toch krijg je meteen een leuke indruk van de stad. De jonge gids vertelde het één en ander wat wij nog even verder gingen opzoeken om de volgende dag onze eigen weg te vinden in Sevilla. Tevens kwamen wij weer een soort huifkarren tegen die wij ook onderweg eerder al hadden gezien, een grote happening met mooi geklede mannen en vrouwen. Het is de Romeria del Rocio, één van de beroemdste bedevaarten ter wereld waarbij een miljoen mensen naar het gehucht El Rocio trekken voor de bedevaart tijdens het Pinksterweekend.
Voor de volgende dag hebben wij tickets geboekt voor de Kathedraal en het Rey Alcazar, eerst een bezoek aan de Kathedraal, met een audiotour dwalen wij door de kathedraal. Werkelijk dwalen het is de grootste gotische kerk van de wereld met heel veel zijbeuken en bijgebouwen. Helaas is alle informatie alleen in het Spaans en was de audiotour niet erg handig ingedeeld omdat je met E-Tickets in een totaal andere hoek binnenkomt mis je het begin van de audiotour, een gemis want ik had graag meer over de architectuur en de geschiedenis van de kathedraal willen horen. Maar goed ik lees mij altijd graag in, de kathedraal is gebouwd op de plaats waar eerst de hoofdmoskee van de Almohaden stond, deze moskee werd na de verovering van Sevilla door de Christenen gebruikt als kathedraal. In 1401 werd besloten om dit gigantische gotische gebouw te bouwen, in 1506 was het klaar. Binnen is een werkelijk overdadige rijkdom te zien in beelden, schilderijen, altaarstukken maar vooral ook in zilver en goudwerk. Duidelijk dat Spanje in die tijd een wereldrijk was en druk bezig met het leegroven van haar overzeese gebieden. In de kathedraal is ook een prachtig praalgraf waar Columbus begraven zou liggen, echter meerdere plaatsen eisen dat op en volgens onze fietsgids is er DNA onderzoek gedaan en zou er alleen zijn knieschijf liggen, nu dat heeft dan een erg mooi plekje gekregen.
We dwalen nog door vele bijgebouwen en staan dan weer buiten waar we nog even een blik op de klokkentoren werpen, we hebben er in Marokko al veel zo gezien maar nu met een kleine aanpassing. Het is namelijk de Moorse minaret (de vierkante Marokkaanse versie) maar bovenin wat veranderingen, niet meer het oproepen tot het gebed maar een klokkenstoel.
Wij zoeken een lekker terras voor de lunch, waar het glas sangria groter is dan het flesje Coca Cola van 200 cc. Hierna lopen wij naar het Rey Alcazar. Hier herkennen wij veel stijlen, nu wij al zo lang aan het rondreizen zijn in deze contreien. Het is waarschijnlijk het oudste nog gebruikte koninklijke paleis. Op deze plek hadden de Romeinen en daarna de Visigoten een fort, toen de Moren een kasteel en weer later een Christelijk koninklijk paleis. Het is een van de beste voorbeelden van Mudéjar-architectuur, een bouwstijl in het door de christenen heroverde Spanje die sterk beïnvloed was door de voorgaande Moorse cultuur. Een prachtige verzameling tegeltjes is er te zien in een aantal ruimtes. Door latere koningen zie je verschillende gotische en renaissance aanvullingen. Werkelijk een prachtig paleis en heerlijk om ook door de tuinen te dwalen, maar na twee uurtjes dwalen zijn wij wel weer aan een terrasje toe. Fietsen nog even lekker langs wat mooie plekjes en zijn tevreden met ons bezoek aan Sevilla, morgen weer verder.
We rijden een beetje richting het noorden en rijden door betrekkelijk vlak land met veel graanvelden die hier nog moeten rijpen daar waar in Marokko de oogst al binnen was. Veel druivenstruiken en olijfbomen en veel groen, groen en nog meer groen. Wij rijden de Extremadura binnen een regio met veel ongerept landschap, niet makkelijk te bereiken met openbaar vervoer, weinig toeristen en veel natuurschoon. Wij komen aan in Mérida waar op het busstation, midden in de oude stad, een hoek is ingericht voor campers om te overnachten.
De volgende ochtend willen wij een uitgebreide wandeling maken omdat er zoveel Romeinse resten te zien zijn in Mérida maar het regent pijpenstelen en dat zal het blijven doen, dus gewapend met elk een paraplu gaan wij op pad. Eerst naar de andere kant van het centrum naar de Romeinse brug, heuvel op, heuvel af en lekkende regenpijpen vermijden want de regen zelf is al meer dan genoeg, om de plassen heen lopen en oppassen dat je niet mee glijdt met het door de straten snel naar beneden stromende water.
Onderweg is al veel ouds te zien, resten van een badhuis, grote pilaren en fundamenten van de tempel van Diana en als beloning een prachtige grote oude romeinse brug met op de oever het Alcazaba, een Moors fort uit 835 met fundamenten en watervoorziening uit de tijd van de Romeinen en de Visigoten. Dan wordt het toch wat lichter in de lucht en wandelen we weer lekker door het centrum terug naar de andere kant van het stadje. Wij komen onderweg nog een mooie oude Romeinse poort tegen, doen een koffietje en gaan naar het National Museum of Roman Art een zeer groot gebouw waar de kunstschatten zijn ondergebracht van de opgravingen hier in Mérida, hele grote mozaïekvloeren, prachtige beelden, huisraad, munten en nog veel meer. Het geeft een beeld van het rijke verleden in de Romeinse tijd van Mérida.
Dan hebben wij het grootste en imposantste voor het laatst bewaard en worden wij ook nog beloond met droog weer. Het goed bewaarde Teatro Romano en het amfitheater, ongelofelijk wat hier nog van overeind staat.
Wij hebben ondanks de regen genoten van deze dag, er is nog veel meer te zien maar de beentjes willen nu wel even omhoog. Omdat wij al heel vroeg waren gaan wandelen en dus betrekkelijk vroeg terug zijn besluiten wij niet nog een nacht op deze parkeerplaats te blijven maar gaan een stukje verder buiten de stad op een P4N staan waar Marcel ook nog even de camper aan de buitenkant een wasbeurt kan geven nu die door de regen al aardig gespoeld is.
Dan komt het e-mailtje van onze camperdealer binnen dat wij 5 juni welkom zijn in Italië. In Italië? Hoe zit dat? Op de heenreis is er in Spanje namelijk een barst in ons grote voorraam ontstaan, niet door steenslag maar door een verzakking van het raam. In het verleden zijn er al problemen met de constructie geweest bij de voorloper van dit type, dat wetende hebben wij gelijk de dealer gemaild om het probleem bij de fabriek neer te leggen. Ik moet zeggen dat het best spannend was om met de barst door te rijden die steeds een klein stukje langer werd maar heel Marokko prima heeft doorstaan. Nu in Spanje is hij in enen een stuk langer geworden. Tijdens het heen en weer mailen heeft Marcel voorgesteld om zelf naar de fabriek in Italië te rijden, dan zijn wij bij de bron om het te bekijken en op te lossen. Dus vandaag groen licht om naar Italië te rijden en dat betekent een aardige omweg en in een week 2.200 km afleggen, nu is 300 tot 350 km per dag makkelijk te doen over de snelweg maar eigenlijk rijden wij niet zo graag snelwegen, maar het worden wel hele lange dagen als het alleen binnenwegen zijn. We sluiten een compromis, beetje snelweg en een beetje binnenweg. Dus op naar het noorden en helaas niet naar Portugal maar daar komen wij zeker nog een keer voor terug, geen vervelend vooruitzicht want wij hebben het hier erg naar onze zin.
Hi buurtjes,
Wat een grote verschillen in natuur, cultuur en klimaat als je slechts de Straat van Gibraltar bent overgestoken.
Over Sevilla kan ik meepraten, ben er met Cynthia geweest en we vonden het er superprachtig.
Nu gauw verder lezen hoe jullie van padje gaan en naar Italië trekken.
Hopelijk houdt jullie voorruit het tot daar, want het is nog wel effe kilometers vreten.
Groetjes Ab en Trees
Hoi Trees en Ab,
We hebben inderdaad nu een reis met verrassingen. We kijken ondertussen al terug op een geweldige reis door Marokko.
Groetjes jullie buurtjes op reis.
Stukje naar rechts in Spanje en er staan koude biertjes klaar…zelfs Belgisch bier!
Hi Ed,
Hoezo stukje naar rechts?
Een beetje (ex-)schipper spreekt dan over het oosten 😉
Maar eh….. wij zijn in een ruime boog boven (noordelijk van) jouw stulpje gepasseerd.
En zoals ik eerder al toezegde, wij komen op een ander moment zeker langs.
Groetjes, Marcel & Yvonne
Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.
Veel plezier terug in Europa!
Precies! Dat is het aantrekkelijke van reizen.
Dat is het mooie van reizen met een camper. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Goede reis naar Italië
Heerlijk je hele huis bij je en gaan en staan waar je wilt. Genieten